Идеи за семейни занимания през коледната ваканция

семейни занимания

Коледа отново е тук. Е, почти. Но след като магазините наредят коледната украса по витрините, знаеш, че и коледната ваканция наближава. Претрупани с ежедневни задачи, понякога забравяме какво е усещането да спреш и да прекараш повече време със семейството. Или пък оставяме зимната ваканция да се измъкне неусетно без да сме направили всички прекрасни неща, които сме планирали. Ако търсиш нещо, с което да разсейваш децата, докато ти работиш, този текст не е за теб. Тук можеш да намериш идеи за сплотяване на семейството и активна почивка. За една щастлива коледна ваканция за всички.

Направете украса заедно

Никой не се вълнува от украсяването толкова колкото децата. Те имат енергията и желанието да творят шарени и прекрасни неща, които да направят празника специален. Ето защо можете да прекарате часове заедно в правене на гирлянди от пуканки или цветна хартия. Или да опечете украсата за дървото.

У вас има талант

Е, тук ще трябва да имаш подкрепление от съседските деца или съучениците. Че даже можеш да поканиш и родителите да се включат. Организирай “шоу на талантите”, на което всеки да демонстрира какво умее най-добре. А и да се позабавлявате. Пейте, танцувайте и разказвайте истории. По-ентусиазираните могат да си направят костюми, грим и прическа. Забавата е за цялото семейство! Децата обичат да са център на внимание. Трябва само да им осигуриш сцената.

Коледни курабийки за всички

Кой не обича прясно опечени курабийки, току що извадени от фурната и ухаещи на домашен уют и топлина? Дори и да се затрудняват с измерването и смесването на продуктите, децата обожават крайния резултат. Ето защо можеш да се възползваш от свободното време и да направите коледни курабийки заедно. А и ако направите повече, можете да ги подарите като сладки коледни подаръци.

Направете подаръци заедно

Освен прясно опечени и коледно украсени курабийки, можете да направите много подаръци за другите членове на семейството заедно. Децата обичат да творят и ще те изненадат с въображението, което могат да проявят. Ти просто трябва да намериш подходящите материали за тях. Можете да нарисувате чаши за чай и кафе, да направите фото колажи и да оцветите рамките или да персонализирате кутия за храна- възможностите са безкрайни (ако ти трябва някоя идея, надникни тук).

Зимни спортове… и не само

Зимни кънки, пускане с шейни, ски и сноуборд – опциите са толкова много! А и това е отличен начин да помогнеш на хлапето да заобича зимата. Ако пък не искате да сте на студа, потърсете спорт, който се харесва на детето и може да се практикува на закрито. Ако имаш нужда от вдъхновение, наскоро публикувахме списък с подходящи спортове според възрастта на детето. Защо не опитате катерене, танци или тенис на маса? А времето е отлично и за боулинг. Каквото и да изберете, излезте и се раздвижете.

Доброволствайте заедно

Коледа е времето, когато се опитваме активно да сме по-добри хора и да даваме повече от себе си, да направим света по-приятно място за всички. Ето защо много хора доброволстват. Ние препоръчваме да се прави целогодишно – от опит знаем, че резултатите са прекрасни и за родителите, и за децата. И често откриваме, че когато даваш, ти получаваш много повече. Помисли какво ще се хареса на детето ти и намери правилната кауза с помощта на героите от TimeHeroes.

Прочетете книга заедно

През седмицата не ти остава време за приказката преди лягане? Или пък децата вече са достатъчно големи да четат сами? Е, нищо не пречи да започнете нова коледна традиция с книги. Според възможностите и предпочитанията на детето, подбери занимането – дали ти ще четеш на глас, хлапето ще чете или пък просто всички ще четете заедно в една стая. А можете да си харесате приказно приключение и да го споделите всички, като всеки член на семейството има определена роля, която да чете. Подберете книги или приказки с коледна тематика, за да се потопите в празника.

Разходете се

Без значение къде и за колко дълго, ако времето го позволява, излезте на разходка. Запасете се с курабийки и термос с топъл чай и отидете да търсите приключенията. Или пък ги оставете те да ви намерят. А можете и да използвате случая да посетите далечни роднини. Какво по-подходящо време от Коледа?

Седнете заедно на една маса…за игра

Да, не винаги имаш време за настолни игри. Но сега имаш няколко свободни дни и нямаш оправдания. Ако нямаш идея откъде да започнеш, предлагаме ти тези игри за деца (и техните родители). Хем ще играят, хем няма да са залепени за таблета или телевизора. А и сега е моментът да им покажеш, че и ти можеш да се забавляваш (не само да измисляш правила).

Измислите си ваши обичаи

Коледа е време за семейство и традиции. Но традициите често имат нужда от освежаване. Измислете си нещо, което носи радост на всички и го превърнете във вашия семеен коледен обичай. Може би ще украсявате елхата по особен начин или ще започвате коледния ден със закуска, която децата правят за вас? Или пък направете Коледа денят, когато правилата не важат – да, кучето може да спи в леглото и децата могат да прекарат цял ден по пижама. Изборът е ваш.

Каквото и да изберете, забавлявайте се и се обичайте. Коледа напомня, че всеки ден е радостен празник, когато сме заедно с любимите си хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *