Спортове за деца

Спортове за деца

Всяко дете има нужда от много движение. Спортните занимания каляват малчуганите, помагат им да се развият физически и психически. Освен че са забавен начин да се развиват социално и физически, участието в организирани спортове може да научи децата на важни уроци: как да общуват с другите, как да се справят в стресови ситуации, как да се справят с грешки и неуспехи, как да са лидери.

Храненето е важна част от порастването на детето, но цялата тази енергия, събрана от храната трябва да бъде изразходвана по забавен начин. И ако не искаш детето да хвърчи из апартамента или нямаш двор, в който да сложиш батут, то тогава по-добре да го запишеш на някакъв спорт. Ето защо ти предлагаме кратък наръчник как да избереш най-подходящия спорт за детето си според възрастта. Ако пък детето ти вече показва интерес към дадени спортни занимания или активности, задачата ти е още по-лесна – просто му помогни да започне редовни занимания.

От 2 до 5

Мъничетата и тези в предучилищна възраст тепърва започват да усвояват основните движения и са твърде малки за организирани спортове. В тази възраст е най-добре да заложиш на свободата и тичането на воля. Без правила, само забавление. Опитай с някое от тези занимания:

  • тичане
  • плуване
  • танци

Повечето деца обичат водата, да скачат, да се гмуркат, да се пръскат. Могат с часове да стоят в басейна. Ето защо можеш от най-ранна детска възраст да започнеш да водиш отрочето с теб в басейна. Ако не можеш да плуваш добре, вземи професионален треньор. А кой знае, може и ти да се научиш да плуваш покрай детето. Друго подходящо занимание са танците – модерни, народни или балет. Не само ще развие физическите способности на хлапето, но и ще помогне за изграждане на чувство за ритъм и грациозност.

От 6 до 9

Децата порастват, а с това се подобряват техните физически способности, започват да виждат по-добре и успяват за по-дълго да задържат вниманието си. Освен това се справят със следването на инструкции. При добро желание, разбира се.

Опитай със:

  • ски и сноуборд
  • бейзбол
  • тенис
  • гимнастика
  • бойни изкуства
  • лека атлетика

Ските дават още една причина на хлапетата да се радват на снега и зимния сезон и да го очакват с нетърпение (освен за коледната ваканция). Освен физическото развитие, ските могат да помогнат на децата да се научат да планират по-добре и да се подготвят успешно за по-сурови климатични условия. Бейзболът е вече сравнително популярен спорт и у нас. Освен че помага на децата да внимават в играта и да са част от отбор, той развива и координацията око-ръка. А и често се организират състезания между различните клубове. Тенисът пък учи децата да мислят бързо и да научат правилната техника, за да отвръщат на ударите. За деца над 6 години са подходящи различни стилове борба и източни бойни изкуства. Ако пък детето иска и да пее и да тренира, защо не опита с бразилската капоейра? Бойните изкуства развиват координацията, способността да се защитават и да уважават противника си. Изключително популярно е и бойното изкуство джу джицу – изкуството на самураите. А леката атлетика е най-удобният спорт, защото можеш да тичаш навсякъде, трябват ти само едни маратонки. Но пък учи на издръжливост и самоконтрол.

Не забравяй да хапваш курабийки на воля и да даваш по една на децата преди спорт. Добре де, може и след спорт. 🙂 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *