Страховито меню за Хелоуин

Хелоуин

Скоро наближава любимият на милиони деца в света празник Хелоуин или Вси Светии. Празникът почита светците, мъчениците и духовете и се празнува всяка година на 31 октомври в много страни. Той вече е и част от новите традиции в България (все едно ни трябваше още един повод да ядем вкусни бонбони). Празникът се отбелязва традиционно с маскиране, дълбаене на тикви и раздаване на бонбони. 

Ако планираш да поканиш гости вкъщи или да събереш децата да дълбаете тикви и да гледате цяла вечер тематични филми и ти трябва страшно меню, запретвай ръкави! Започваме да готвим!

Паяшки хумус

Продукти:

  • 1 скилидка чесън
  • 1 консерва черен боб (250 гр.)
  • 1 1/5 с.л. тахан
  • 4 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. кимион
  • Сол на вкус

За украсата:

  • Малко кисело мляко или тахан
  • Декоративен паяк

Как се случва магията?

  1. Пусни чесъна в блендера. Добави боба и продължи да блендираш докато не получиш пюре. Добави останалите съставки.
  2. Изсипи хумуса в дълбока паница и изравни повърхността с лъжица. Използвай шприц, за да нарисуваш паяжина с киселото мляко или леко разреден тахан. Сложи декоративния паяк в паяжината. Или пък си направи такъв от черни маслини (кой не би искал да го хапне?).
  3. Остави в хладилника до партито.

Чудовищно вкусно чушки

Продукти:

  • 4 чушки
  • ½ ч.ч. киноа
  • 1 консерва червен боб (250 гр.)
  • 1 консерва нарязани домати
  • Сол и пипер на вкус

Как се случва магията?

  1. Свари киноата във вода (1:3), обикновено за 15-20 минути е готова.
  2. Сложи сготвената киноа в голяма тенджера на ниска температура. Добави червения боб и нарязаните домати. Подправи на вкус. Остави на котлона, докато не се изпари водата.
  3. Затопли фурната до 180 градуса.
  4. Издълбай чушките като обаче запазиш формата. Отрежи цялата горна част на един път, така че да имаш “капаче”. Изрежи с остър нож триъгълници на чушката за очите и носа и уста.
  5. С лъжица напълни чушките с готовата плънка.
  6. Печи в загрятата фурна 20-30 минути или докато не омекнат чушките.

Яростни ябълкови хапки

Продукти:

  • 2 зелени ябълки, нарязани на четвъртинки
  • тахан/ фъстъчено масло/ мармалад
  • 64 слънчогледови семки или филирани бадеми
  • 2-3 ягоди, нарязани на тънки филийки

Как се случва магията?

  1. Отрежи средната част на всяка четвъртинка ябълка, за да направиш устата.
  2. Намажи малко от тахана, маслото или мармалада в така получената дупка.
  3. Сложи 4 семки или бадеми в горната част на “устата”.
  4. Сложи едно резенче ягода за език.
  5. Вече имаш една страшна уста! Усмихни се!

Ако пък ябълките ти се струват добра идея за закуска, а не за десерт, зарадвай децата с тези сурови десертни духчета. Те са бързи, лесни и любими на децата. A защо не и с лимитираната празнична кутия на RooBar?

Та… лакомство или пакост?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *