6 чудни места за разходки около София

разходки

Есента е вече тук с училищния звънец, топлите супи и разходките в планината сред прелестните дървета. Червени, жълти, тук-там зелени, а защо не и лилави? Горите ни мамят с новите си шарени одежди и ни трябва само един слънчев ден за разходка някъде около София. Предлагаме ти няколко идеи за еднодневни разходки близо до София, подходящи за деца и техните родители. Слагайте провизиите в торбата и – хайде в колата! Време е за есенни приключения.

Дворец Врана

Само на 15 км от София можеш да посетиш парк дворец Врана и да се потопиш в историята на София, да разгледаш двореца и конюшните. Алеите са равни и са подходящи даже и за бебешки колички. Подходяща разходка за всички малки принцеси и принцове.

Цари Мали град

Цари Мали град се намира в район с богата история и е едва на 50 км от София. Има много легенди за голямо старинно селище, което е известно под името Цари Мали град, което може би идва от Малък Цариград. Сега комплексът разполага с атракционен парк. Хълмът свети Спас е подходящ за разходки.

Чудни плодови курабийки за приключения и пикници сред природата

Щъркелово гнездо

Популярна дестинация за зелено училище, летовището се намира само на 45 км. от София по пътя за Самоков. Язовир “Искър” осигурява прекрасна гледка, а множеството пътеки за разходка са леки и приятни. Вековните борове и шумът на вълните ще ти помогнат да починеш и да забравиш града.

Алея на билките

Имаме склонност да подценяваме Витоша, защото е близо до града, но планината е пълна с изненади. Алеята на билките е тиха пътечка, която започва от Княжевската гора и стига до хижа Момина скала. Петър Дънов е бил чест посетител на хижата и затова пътеката е маркирана с над 40 табелки с негови цитати.

Своге

Ние свързваме името на града с шоколад, но нашите деца могат да го свързват с още по-приятни неща –  разходки сред красива природа. Едва на 42 км. от София, Своге и околностите предлагат много приятни и разнообразни места за разходка. Можете да посетите водопада Скакля, Вазовата екопътека и манастирския комплекс Св. Петка.

Пещера Боснек

Ако не искаш просто разходка сред дърветата, а нещо по-вълнуващо, то тогава пещера Боснек е твоето решение. Намира се на 39 км. от София и е място, обвито в мистерия. Пещерата е известна с голямата си зала, в която тече вода, смятана за лековита от мнозина.

А ако прогнозата за времето не е много сигурна, препоръчваме ти разходка из парк-комплекс Камбаните отвъд Околовръстното шосе. Наоколо има подходящи места за пикник, а децата ще се радват да разгледат камбаните от различни краища на света. Ще бъде приятен и музикален урок по география.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *